9. mai 2007

Innspill fra NFF i forhold til barneidrettsbestemmelsen

Norges Fotballforbund


Visepresident Mette Hammersland i NFF

- Barna blir gode uten tabeller

9.5.2007 av Yngve Haavik

Mette Hammersland mener differensiering i treningsarbeidet - ikke tabeller - skaper sportslig utvikling i barnefotballen.

ØNSKER DIFFERENSIERT TRENINGSTILBUD: Visepresident Mette Hammersland i NFF (midten) mener et differensiert treningstilbud er det viktigste virkemiddelet for å styrke den sportslige utviklingen i barnefotballen. Foto: Yngve Haavik

Styret i Norges Idrettsforbund har foreslått å myke opp barneidrettsbestemmelsene, noe som blant annet innebærer at det kan benyttes resultatlister, tabeller og rangeringer i konkurranser fra det året barna fyller 11 år. NFF er positiv til mange av forslagene, blant annet at det skal være mulig å trene fotball hele året, i tillegg til at fokuset flyttes fra allidrettstenkning til at det viktigste er at barna er i aktivitet. Men NFF har ingen planer om å innføre tabeller i aldersgruppen 6-12 år.

- Vi har sett for mange negative konsekvenser av tabeller i barnefotballen, blant annet topping av lag og for tidlig frafall. Vi ønsker å beholde dagens aldersgrense på 13 år, og det er ingen motsetning mellom en nedre aldersgrense for tabeller og det å bli god i fotball, sier visepresident Mette Hammersland i NFF til fotball.no.

- NFF sentralt, kretsene og klubbene jobber kontinuerlig med å gi et mer differensiert treningstilbud tilpasset den enkelte spillers ønsker og ferdighetsnivå også i barnefotballen, sier Hammersland.

Fortsetter lenger 

Med differensiering mener hun at både gode spillere og de som har et lavere ferdighetsnivå skal få et tilbud som er stimulerende for den sportslige utviklingen. I praksis betyr det tilbud om å trene med eldre spillere, tilbud om flere treningsøkter til spillere som ønsker det, og det kan bety å gi ulike øvelser til spillere innenfor samme spillergruppe.   

- Vi tror kombinasjonen nedre aldersgrense for tabeller og differensiering gjør at flere har det gøy med fotballen og fortsetter lenger. Og jo flere som fortsetter med fotball, jo flere gode fotballspillere får vi, sier Hammersland.

- Alle vil vinne 

Det spilles over 100 000 fotballkamper i aldersgruppen 6-12 årlig, og barna er selvfølgelig klar over om de taper eller vinner en kamp.

- Alle har lyst til å vinne fotballkamper, enten det er snakk om barn eller voksne, og barna opplever derfor at de konkurrerer. Vi er selvfølgelig ikke motstander av sunn konkurranse, men vi ønsker ikke en utvikling der tabellplassering blir viktigere for trenere og andre voksenpersoner enn å la hver enkelt spiller få mulighet til utvikle seg gjennom å spille fotballkamper, sier Hammersland.